New Devices Lab

Inleiding

In toenemend tempo verschijnen nieuwe apparaten (gadgets) op de markt die de potentie hebben om in de naaste toekomst een grote impact te hebben op ons dagelijks leven en dagelijks werk. Voorbeelden hiervan zijn draagbare apparaten (wearable devices), zoals slimme brillen en horloges. Andere gadgets zijn de slimme lampen, drones en 3D printers. Doordat de ontwikkeling van deze nieuwe apparaten nog in volle gang is, zijn toepassings­gebieden en de manier van gebruik en interactie nog sterk in beweging. Veel van die devices kunnen gekoppeld worden tot het Internet of Things.

 Onder de motorkap zijn deze devices doorgaans een single board computer met enkele sensors en special purpose actuators als een scherm, motoren en/of luidsprekers. Doordat deze computers maar een specifieke taak hebben en er sterke grenzen zijn aan bijvoorbeeld het energie- en geheugengebruik, is de architectuur van de software van deze gadgets doorgaans anders dan die van standaard applicaties. In dit bachelor vak maken we kennis met de hardware en software van dergelijke gadgets. Na een korte inleiding maken we in teamverband een of enkele projecten.

Leerdoelen

- de architectuur van gadgets begrijpen en kunnen gebruiken

- software voor de besturing van een gadget kunnen ontwerpen en realiseren. 

Onderwerpen


- Architectuur van gadgets

- embedded software

- microprocessoren

Werkvormen

  • 64 uur begeleid groeps project werk
  • 20 uur zelfstudie

Toelichting werkvormen

Enkele colleges over gadgets, de hardware en de software die deze gadgets hun functionaliteit geeft. Project(en) waarin in teamverband software voor concrete gadgets ontwikkeld gaat worden.

Toetsvorm

Deze cursus zal beoordeeld worden op grond van het project dat gedaan is tijdens deze cursus. Het project bestaat uit het maken van een toepassing met een of meer new devices. In het algemeen zal dit bestaan uit het maken van software. Dit project wordt in tweetallen gedaan. Over dit project worden korte voortgangspresentaties en een eindpresentatie gegeven. Daarnaast moet er werkende software met voldoende documentatie opgeleverd worden. 

Vereiste voorkennis

Programmeervakken uit de propedeuse

Literatuur

Wordt nog aangekondigd.

Vakcode
NWI-IBC031
Studiepunten
3 ec
Periode
derde kwartaal

Docent

Opgenomen in

  • Bachelor Informatica