Zoek
English
  Studiegidsen 2013-2014
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen > Religiewetenschappen

Voorwoord 

Beste student/e,

Wie de mens, zijn culturele uitingen en zijn levensbronnen zou willen begrijpen heeft hiervoor kennis nodig over religieuze tradities en praktijken. Deze tradities en praktijken vormen het erfgoed dat ook het huidige culturele, maatschappelijke en politieke leven mede bepaalt. Mensen hebben altijd geworsteld met vragen waarop zij geen goed antwoord konden vinden hoewel zij een antwoord altijd nodig hebben gehad. In religieuze teksten en rituele handelingen komt dit tot uitdrukking. In het publieke debat spelen deze tradities als teksten, regels en handelingen opnieuw een belangrijke rol.

De Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FTR) biedt drie religiewetenschappelijke opleidingen aan, die op interdisciplinaire manier religies en levensbeschouwingen in de Westerse moderne samenleving aan de hand van religieuze teksten, praktijken en tradities wetenschappelijk bestuderen: de Bachelor Religiestudies (regulier en verkort) met een traject Islamstudies, de Premaster Religiestudies en de Master Religiewetenschappen.

De Bachelor Religiestudies is gericht op de vijf wereldreligies (Jodendom, Christendom, Islam,  Hindoeïsme en Boeddhisme) en nieuwe religieuze bewegingen. In het eerste jaar volgen studenten de inleidende vakken. De bestudering van actuele religieuze fenomenen en ontwikkelingen dient tegelijkertijd oefenings- en onderzoeksmateriaal voor het opdoen van academische lees-, schrijf- en presentatievaardigheden. De studenten worden ingeleid in de vergelijkende religiewetenschappen en de pluriformiteit van de methodische benaderingen, theorieen, handelingsvelden en disciplines. Een inleiding in de ethiek, de rituele studies, de godsdienstsociologie en de theorieen van religie geven vorm hieraan.

Het tweede jaar biedt een verdieping van de wetenschappelijke bestudering van de wereldreligies. De vakken antropologie van de religie, godsdienstpsychologie en empirische religiewetenschap besteden aandacht aan de empirische bestudering van actuele religieuze ontwikkelingen en vraagstukken. De studenten volgen een minor naar keuze en het zogenaamde core curriculum geesteswetenschappen.

Het derde jaar besteed aandacht aan inhoudelijke verdieping van centrale vraagstukken als migratie, gender, multiculturaliteit, cultural turns in de late moderne tijd. Theorieen en methodische benaderingen vanuit de cultuurhermeneutiek, gender studies en de interreligieuze studies leveren een interdisciplinair wetenschappelijk instrumentarium voor comparatief en oordeelvormend onderwijs aangaande religieuze tradities in de huidige moderne tijd. Studenten volgen twee minoren naar keuze (onder andere bestaat de mogelijkheid om de educatieve minor te volgen of in het buitenland een semester te studeren) en sluiten de opleiding af met de bachelorscriptie.

In het traject Islamstudies volgen studenten een uitgebreid pakket aan cursussen waarin speciale aandacht is voor de Islamitische traditie en de verschillende contexten waarin deze godsdienst zich manifesteert. De Islam wordt bestudeerd vanaf haar opkomst tot het heden in een variatie aan culturele regio's, vooral in het Midden-Oosten en in Europa. Naast de geschiedenis van de Islam (in Midden-Oosten en in Europa) is er ook veel aandacht voor de hedendaagse realiteit van de Islamitische traditie en hoe die traditie van invloed is op de sociale en politieke situatie. Ook de twee andere abrahamitische godsdiensten (Jodendom en Christendom) worden bestudeerd, maar in dit traject staat vooral de Islam en de moslimcultuur centraal. Studenten raken gedurende de opleiding vertrouwd met verschillende methodes van bestudering van de Islam, waaronder de studie van teksten (met name de koran), de sociale en politieke geschiedenis, vergelijkend onderzoek, antropologie en politicologie. Studie van de Arabische taal is een integraal onderdeel van dit traject. Kennis van de Arabische taal is middel om de religie en de cultuur van de Islam toegankelijk te maken. Om studenten in de mogelijkheid te stellen om de media te volgen, de bronteksten te gebruiken en mensen te interviewen voor veldonderzoek, zal ter keuze een extra minoraanbod Arabische taalverwerving worden gerealiseerd.

De Master Religiewetenschappen kent vier programma's waarvan twee meer onderzoekgericht zijn (Religiestudies en Islamstudies) en twee beroepsgericht (Religie & Beleid en Geestelijke Verzorging).

In deze studiegids worden de toelatingseisen, de opzet en de inhoud van de opleidingen behandeld. Daarnaast wordt beknopte informatie gegeven over de organisatie van de faculteit en de voorzieningen voor studenten. De officiële Onderwijs- en Examenregeling (OER) van de verschillende opleidingen staat op de website van de faculteit en is in te zien bij de studentenadministratie.

Namens alle medewerkers en medewerksters van het onderwijsinstituut wens ik u allen een voorspoedig en succesvol studiejaar toe, in het bijzonder de nieuwe studenten die aan de opleiding gaan beginnen. Welkom en een voorspoedig studiejaar gewenst!

 

Dr. Michael Scherer-Rath
Opleidingscoördinator Religiewetenschappen