Zoek
English
  Studiegidsen 2011-2012
Radboud UniversiteitStudiegidsenFaculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen > Aanschuifonderwijs Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Inleiding Religiewetenschappen 


Vakcode
FTR-BRS111
Studiepunten
5
Toetsvorm
Schriftelijk tentamen en presentaties tijdens het practicum.
Tentameneisen
Kennis van de in colleges en literatuur behandelde begrippen en benaderingen in de wetenschappelijke bestudering van religie(s).
Onderwijsvorm
Hoorcollege en practicum
Doelstelling
Na afloop van de cursus is de student in staat de uitgangspunten en achtergronden van verschillende wetenschappelijke benaderingen in de bestudering van religieuze opvattingen en praktijken te herkennen, te benoemen en te duiden.
Beschrijving
De studenten maken kennis met de verschillende vormen, methoden en tradities in de wetenschappelijke bestudering van religie: de geschiedenis en de belangrijkste vertegenwoordigers van de godsdienstwetenschappen, de discussies over de vraag wat religie en religiositeit is en welke soorten van religies er zijn, het belang en de beperkingen van vergelijkend onderzoek naar religies, de uitgangspunten bij de wetenschappelijke bestudering van religie ('van binnenuit' of 'van buitenaf'), de kwestie van het methodisch agnosticisme, de veelheid aan onderzoeksmethoden, de sleutelbegrippen in de bestudering van religieuze opvattingen en praktijken en de wetenschapsfilosofische achtergronden van de religiewetenschappen. Ook wordt aan de hand van enkele actuele berichten waarin religie een rol speelt, nagegaan wat de bijdrage van de religiewetenschappen kan zijn aan het begrijpen van actuele religieuze kwesties. 
Literatuur

George D. Chryssides and Ron Geaves, The Study of Religion. An Introduction to Key Ideas and Methods, London/New York: Continuum 2007.

Gerard Wiegers en Herman Beck, Religie in de krant. Een eerste kennismaking met de godsdienstwetenschap, Nijmegen: Valkhof Pers, 2005.

Inschrijving College
Via de Studenten Portal